2010/12/11

silence


Täällä päässä hiljaista. Kun elämä potkii päähän ja ongelmat uhkaavat ottaa mielessäsi vallan ja sekoittaa normaalin päivärytmisi lähes täysin, on hyvä ottaa kirja kauniiseen käteen ja uppoutua sen syövereihin. Kovin iloista luettavaa ei uusimmista hankinnoistani löydy - johtuneeko sitten omasta mielentilastani - mutta ainakin voi hetken keskittyä toisten elämänvaikeuksiin omieni sijasta.

Pyrin säilyttämään lukuvauhtini noin kuukausi/kirja, mutta välillä vaikean tai tylsän pokkarin eteen sattuessa aikaa saattaa kulua runsaasti enemmän. Olin etsinyt yläaste-aikojen jälkeen Anne Frankin päiväkirjaa kaikkialta (luimme sitä silloin tunneilla englanniksi) ja kolunnut kirjastot läpi huonolla menestyksellä (löytyi vain satunnaisia faktakirjoja aiheesta), kunnes viimein muutama kuukausi sitten törmäsin Anneen pokkarina Rautatientorin suht tuoreessa Pocket Shopissa. Yhdeksän-vuotiaan Pajun tuore mielikuva päiväkirjasta ei ainakaan suomennoksena ollut täysin vastaavanlainen, sillä on pakko myöntää etten välillä (melkein 22-vuotiaana...) ymmärtänyt 40-luvulla eläneen neljätoista-vuotiaan teinin ajatuksia ja kirjaimellisen asiallista ilmaisutapaa lähes ollenkaan. Saatan olla ehkä hieman nykyaikaistunut tai sitten muuten vain tyhmä.

Nyt vuorossa on kuitenkin jo elokuviinkin pärähtänyt Poika raidallisessa pyjamassa, jonka jälkeen vuoroon astuu tositarina neuvostosotilaan pakomatkasta Auschwitzin vankileiriltä, ellen sitten lopullisesti ehdi kyllästyä masentaviin lukukokemuksiin ja kääntää kelkkaa totaalisesti toiseen suuntaan.

Viettääkö teistä moni aikaa kirjojen parissa vai viekö blogit ykköspallin? 
Entä mahtaako joku ylläolevista olla teille jo entuudestaan tuttu? 
Mikä on sinun ehdoton all-time-favourite? 

5 kommenttia:

 1. okei ehkä vähän klisee jo, mutta Stephenie Meyer (houkutus- sarjan kirjoittajalta) ilmestynyt romaani Vieras on mielestäni aivan mahtava. Se ei ole onneksi mitään teinilätinää. Toinen lemppari on Steven Hallin Haiteksti. Kannattaa todellakin lukea! =)

  VastaaPoista
 2. tuo poika raidallisessa pyjamassa oli ihan tosi hyvä! Marja-Liisa Tiaisen rakas Mikael on ihan lemppari. oon lukenu tosi monta kertaa,, mutta ehkä se on vähä nuoremmille ku sinä :D

  VastaaPoista
 3. mä oon ja varsinkin aiemmin ollut ihan hullu kirjafiilistelijä. luen helposti seitsemän kirjaa viikossa ja enemmänkin jos vaan olisi aikaa :D keskimäärin kuitenkin jotain kaksi. nykyään luen enimmäkseen agatha christien dekkareita, niitä löytyy meiltä kotoa iso hyllyllinen ja mulla ei just nyt ole kirjastokorttia käytettävissä erinäisten kröhöm maksamattomien laskujen takia, joten on pakko käyttää sitä mitä jo valmiiks löytyy.

  mun ultimatelemppari on kuitenki saatana saapuu moskovaan. muistan kuinka kuumotti lukea jotain noin ns. hienoa ja aika klassikkostatuksen saanutta kirjaa kun mä en tosiaankaan kestä sellasta minna canthin tyylistä murrejäpätystä talonpojista ja piioista. mut saatana saapuu moskovaan ei kyl ollut mitään sinne päinkään, se oli hullunhauska, täynnä kaikkee mitä ei oikeesti voi tapahtua mut silti siinä oli hyvää symboliikkaa ja viittausta nyt jo menneeseen neuvostoliiton aikaan. ja tietty on aina yhtä hauskaa lukea tommosia bannattuja kirjoja. venäjällä toi on julkaistu ekan kerran kokonaisena vasta joskus 70-luvulla vaikka se valmistuikin jo 40-luvulla!

  oho ehkä tää mainospuhe riittää nyt hetkeks...

  VastaaPoista
 4. minun ultimate fav on tuo poika raidallisessa pyjamassa, leffakaan ei oo paha. ja ennen kuin kuolen ja aavikon kukka kannattaa kans lukea, jos et oo lukenu! =)

  VastaaPoista
 5. kiitos kaikille hyvistä ehdotuksista :-)

  niba, vau luet kyllä paljon :-D pakko munkin on jossain vaiheessa lukasta tuo klassikko! sitä on kehuttu niin paljon :-)

  jenna, aavikon kukan luin ennen kuin se ilmestyi leffoihin (en ole nähnyt kylläkään), ja vaikka tarina oli todella koskettava, niin teksti oli mielestäni liian tönkköä, olisi voinut mielestäni kirjoittaa kuvauksellisemmin, vieläkin aidommin ja tunteellisemmin :-)

  VastaaPoista