2011/04/17

muy bueno


Viikonlopun jälkeinen morkkis. Ei itseni, vaan koko kansamme ja maamme puolesta. Tunnen itseni usein hyvin epäsuomalaiseksi. Kuullessani tarinoita pohjolan perukoilla elävästä, sivistymättömästä heimoyhteisöstä ulkopuolisten silmin, ei voi muuta kuin myöntyä nöyrässä hiljaisuudessa karulle todellisuudelle ja hävetä silmät päästään. 

Miten itse myisit suomalaisuutta henkilölle joka ei ole koskaan astunut jalallakaan kylmälle ja pimeälle pallonpuoliskolle? Voisihan sitä yrittää mussuttaa jotain luonnosta ja nokiasta kirkkain sinisin silmin ja jättää ihan vain vahingossa mainitsematta asioita pintaa syvemmältä. Totuus käy kuitenkin ilmi siinä vaiheessa kun sen on itse nähnyt ja kokenut. Tällöin luultavasti kaikille tänne eksyneille ulkomaalaisille tuttu kulttuurishokki on paikallaan. Espanjalaisen herrasmiehen ladatessa faktaa suustaan, en edes kokenut velvollisuudentunnetta puolustautua maatamme ja kansaamme kohtaan, mutta tein sen silti niin hyvin kuin valehtelematta osasin.

Allekirjoitin täysin huonot käytöstapamme, mutta lisäsin pienen ja kaiken kattavan faktan perään. Olemme luolamiehiä, vastikään puusta pudonnut apinalauma, joka valmisti tulenkin vielä kahta kivenmurikkaa yhteen hakkaamalla, samaan aikaan kun muualla euroopassa käytettiin jo huoletta tulitikkuja. Olemme aina kulkeneet valovuoden jäljessä muista ja valitettavasti myös jääneet sinne. Ja miksi näin? Koska muustakaan emme tiedä, eikä paremmasta ole ollut väliä. Tässä vaiheessa ei tarvitse peruuttaa kun vaivaiset 100 vuotta taaksepäin, jos edes sitäkään. Ei ollut televisiota, internetistä puhumattakaan. Matkustaminenkin oli vain suurelle osaa pelkkää märkää päiväunta. Mistä olisimme siis edes voineet saada uusia vaikutteita synkeään kulttuuriimme? Maapallon pienentyminen median vaikutuksesta on tapahtunut vasta lyhyen aikavälin sisällä, emmekä me ole kaiken perässä pysyneet.

Silti totuuden kuuleminen toisen suusta suututtaa aina. Ne joilla on ollut mahdollisuus nähdä maailmaa pienestä pitäen, tietävät kyllä mitä tarkoitan. Muutama viikko sitten ei tarvinnut kuin näyttää hieman eksyneeltä kartta kourassa, niin ihmiset juoksivat kadun toiselta puolelta sinua auttamaan. Sellaisessa tilanteessa suomalainen ei edes välttämättä tiedä miten reagoida. Sitä mennään heti kipsiin ja ruvetaan sönköttämään paska jäykkänä huonolla englanninkielellä "i don't need help" tai muuta vastaavaa. Espanjalainen kertoi nähneensä muutama päivä sitten erään rouvan kaatuvan pahasti helsingin rautatientorilla ja juoksi välittömästi kysymään onko kaikki kunnossa. Vastaukseksi hän sai liutan kirosanoja viinanhajuisella hengityksellä korostettuna.


On kuitenkin hyvin kummallista miten puolen vuoden kestävän pimeyden jälkeen heräämme kuin uudesti syntyneinä. Vielä viikko sitten kaikki näytti täysin erilaiselta - myös espanjalaisen silmin. Masentuneen kansan kasvoilla näkyy hymyä. Ja tästä kaikesta saamme kiittää valoa ja aurinkoa. Kuinka helppoa olisikaan pistää kaikki ainoastaan suomineitomme olinpaikan piikkiin, nimittäin paskapuhetta sekään ei ole. Espanjalaisen sanoin: kuka ylipäänsä päätti asettua tänne ensimmäisenä ja pitää sitä jopa hyvänä ajatuksena? Olemme hullu kansa, jos ei kaikille ole tullut jo ennestään selväksi. 

welcome to finland!

21 kommenttia:

 1. oli kyllä hyvä teksti ja niin valitettavaakin kuin se on niin täyttä totta!

  VastaaPoista
 2. välillä iskee tarve avautua! kiitos :-) koitetaan me olla kulkematta samassa junassa suomalaisten junttien kanssa.

  VastaaPoista
 3. Voivoivoi. En viitsi edes alkaa luetella maamme hyviä, äärimmäisen hyviä puolia, joita on paljon (enkä nyt puhu luonnosta Kolilla, vaan rakenteellisista asioista). On myös hyvin suomalaista keskittyä negatiivisiin asioihin, niinkuin tässäkin tekstissä. Itse ulkomailla asuneena arvostukseni Suomea kohtaan on kasvanut suunnttomasti ja katselen sitä nyt aivan eri silmin. En kiellä, etteikö Suomessa asuvat ja sinne muualta tulleet kokisi paljon sontaa, mutta näin kapeakatseinen ei voi olla, ei ainakaan ajatteleva ihminen. Huh, kylläpäs provosoiduin. Kiitos.

  VastaaPoista
 4. Hyvää tekstiä sinänsä, mutta aika yksipuolista tarkastelua. En tiedä puhutko muodista vai mistä, kun sanot suomalaisten olevan pahasti jäljessä. Tylyjä ja epäkohteliaita varmasti olemme..

  VastaaPoista
 5. Mainio kirjoitus. Itsekin muistan taannoin asioineeni Stockmannin Herkussa, kun tuntematon ulkomaalainen mies valitti vieressäni avokadojen kallista hintaa ja sanoi jopa New Yorkista löytävänsä puolet halvempia. Aluksi menin vähän hämilleni, mutta itse asiassa juttelu piristi kummasti kauppareissua. Töykeys voi siis olla ihan vain tottumattomuutta vuorovaikutukseen tuntemattomien kanssa. Mutta aivan totta, että siltikään ei tarvitse kulkea turpa rullalla ja haistatella katseellaan apua tarvitsevalle.

  VastaaPoista
 6. halusin korostaa tässä tekstissä kaikki äärimmilleen, että tästä syntyisi keskustelua ja erilaisia mielipitetä.

  en maininnut muotia ym. muuta pinnallista vaan tarkastelin meitä yleensäkin ihmisinä ja minkälaisen kuvan annamme itsestämme esimerkiksi täällä ensikertaa vierailevalle.

  henkilökohtaisesti vain ottaa niin päähän tämä välinpitämättömyys mihin jatkuvasti törmää normaaleissa elämäntilanteissa... muualla pidetään jopa velvollisuutena auttaa, jos joku näyttää sitä tarvitsevan.

  jos täällä sitä pyytämättä toivot, et sitä saa, tai jos joku hyvää hyvyyttään haluaa auttaa, ei usein siitä hyvästä edes pientä vaivaista kiitosta saa.

  olen ylpeä suomalainen, mutta tälläisten tilanteiden tullen olen vain aina hyvin mykistynyt.

  VastaaPoista
 7. Loistava teksti sekä sisällöllisesti että äidinkielellisestikin!! Tosi sujuvaa luettavaa ja vaikka negatiiviseen puoleen tässä keskitytään,niin kyllähän tuo useiden ihmisten kohdalla paikkansa pitää:D oot varmana kirjottanu väh. e:n? sun blogikirjoitukset on vaan niin loistavasti toteutettuja ja kuvat on ihania:)aurinkoa sulle:)

  VastaaPoista
 8. voi kiitos paljon :-) tarkoitus olikin kärjistää niitä negatiivisia puolia, se pistää usein miettimään miten meidän tulisi erilaisissa tilanteissa toimia! jos olisin sanonut suomalaisten olevan "välillä hieman epäkohteliaita" niin siitä ei olisi luultavasti keskustelua syntynytkään :-D ei ollut siis tarkoitus yleistää, vaan nostaa nostaa ns. kissa (tässä tapauksessa juntit:-D) pöydälle!

  äikästä kirjoitin M, mutta en pidä yo arvosanoja juuri minään, ellet ole sitten täysin kympin oppilas :-) olen pyrkimässä kuitenkin toimittajalinjalle, sillä tiedän kirjoittamisen olevan itselleni the thing ;-) rakastan myös valokuvausta, se tulee myös kulkemaan aina käsi kädessä! paljon aurinkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 9. ehkä siks meiän kivikaus oli vähä jäljessä muiden kivikaudesta, kun ollaan oltu täydessä jääkerroksessa monii muita maita pidempään ...eikä puhuta muutamasta vuodesta. ihan jo todella kylmä ilma on ehkä aika iso syy, miksei me ponkastu heti ylös niiku jotkus españolit, joil samaa aika tuprutti aurinko ihan täysii.. =( sillon ku meitsi yrittää selvii elos pakkaselta, en kauheesti mieti mitää korkeekulttuurii.

  VastaaPoista
 10. lähinnä puhuin aika kuvainnollisesti kun mainitsin apinat ja luolamiehet... :-D

  VastaaPoista
 11. Pitää muistaa myös kaikki suomesta helvettiin lähteneet ulkomailla asuvat henkilöt, jotka varmasti on antamassa meistä positiivista, sivistynyttä ja avointa kuvaa. Ja täälläkin voi ihan valita keiden kanssa ja missä hengaa :) voi mennä hämeenlinnaan tai turkuun, taideihmisten tai amiksesta (jotenkuten) valmistuneiden joukkoon. Toi rautatieasema helsingissä on kyl joku niin paha paikka, ei siellä ketkään järkevät ihmiset hengaa enemmän kun on tarpeen. Ja sää nyt on mitä on, ihan yhtä huono esim ruotsissa ja norjassa, niissäkin maissa on samalla lailla sivistyneitä ja sivistymättömiä ihmisiä kuin täällä. Suureen osaan suomalaisista toki saa pettyä, mutta ei pidä masentua siitä jos täällä meinaa asua. =)

  VastaaPoista
 12. emmää masennu! välillä ottaa vaan aivoon :-)

  VastaaPoista
 13. Haha et tainnut ymmärtää sarkasmia koldunin kommentissa :D:D:D Suosittelen käsitteen opettelemista ennen toimittajakouluun hakemista :)

  VastaaPoista
 14. oih kiitos! pusuja sinulle =)

  VastaaPoista
 15. ja eikö tuon voi ottaa sekä että? ei ilmeisesti blogimaailmassa kun täällä on jengi näköjään todella vittuimaisella päällä tänään <3

  VastaaPoista
 16. korjaisin vielä,että todella pidän sinua lahjakkaana kirjoittajana jne:) harmi jos kuva muodostui hiukan kyseenalaiseksi. Onnea tulevalle toimittajanurallesi!

  VastaaPoista
 17. Terveiset Hampurista! Eilen paasasin ja sivistin aiheesta kyseleviä saksalaisia, että ketkä siellä Suomessa itseään Wahren Finneiksi (persut) nimittää. Olen itse aina jaellut positiivista suomikuvaa, sillä ulkomailla asuessa meidän toimivaa yhteiskuntaa tulee ikävä. Nyt kuitenkin nousi itsellä sormi suuhun, että kuinka kummassa kotona harjoitetaankin konservatismia ja natsi-ideologiaa.

  Pyytelin ihan suoraan anteeksi ja selitin yleistä vaalihäpeää. Kivikaudeksi en Suomea nimittäisi, sillä meillä on esim. naisten oikeudet useammin ennen muuta maailmaa otettu huomioon. Sana Suomi on myös yleiskäsite "Pedagokiikan Taivas" usealle saksalaiselle. Luulen, että äänet meni persuilleen kö meillä ei ole radikaaleja puolueita ja kun yksi lupailee suuria selviä linjoja niin onhan se selvempää kieltä politiikassa.

  Loistavaa tekstiä, kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 18. Sun ois pitänyt antaa pimppiä espanjalaismiehelle ettei ois jääny niin huono kuva Suomesta.

  VastaaPoista
 19. Hauskaa tekstissä on se, että vaikka puhut "meistä" suomalaisista, et kuitenkaan laske itseäsi siihen parjaamaasi junttijoukkoon, vaan nostat itsesi yläpuolelle.

  Tykkään kamalasti blogistasi ja varsinkin elävästä kirjoitustyylistäsi. Ikävää vain, että niin monen muunkin bloggarin tavoin sorrut vaalijutussa yksisilmäisyyteen ja irrationaaliseen kammoon kaikkea "junttia" ja konservatiivista kohtaan. Juuri tätä inhoa, jota kukaan ei tähän asti ole kyennyt järjellä perustelemaan, olen monesti nuorissa ihmetellyt. Onneksi ei vielä olla Ruotsin linjoilla, missä nationalistipuolueen jäsenillä täytyy olla turvamiehet...

  Veikkaisin lisäksi, että hyvin suuri osa persuja äänestäneistä ei jaa läheskään kaikkia heidän näkemyksiään; ääniä ei annettu persujen puolesta, vaan valtapuolueita vastaan.

  Hyvää kevättä kuitenkin sulle :) toivottavasti tämä espanjalainen herrakin löytää jotain kaunista kesän tulosta, ettei tarvitse ihan noin pahoilla mielin olla...

  VastaaPoista
 20. sanoinko että nostan itseni muiden yläpuolelle? ymmärrän jos sait sellaisen kuvan tekstistäni, mutta sitä en todellakaan tarkoittanut... ei, en pidä itseäni junttina, mutta joskus myös itse havahdun siihen kuinka voisin toimia paremmin vaikka ihan vain pienissä ja normaaleissa elämäntilanteissa.. sitä vain jotenkin aina ns. "herää" kun näkee miten muualla maailmassa ihmiset toimivat keskenään ja päästyään takaisin kotosuomeen sitä tympääntyy kahta helpommin... siitä seuraa äkillinen halu muuttua "paremmaksi" ihmiseksi, mutta ei aikaakaan kun sitä unohtaa kiivastumisensa ja sulautuu jälleen muiden joukkoon :-) kiitos palautteesta Lilja, hyvää kevättä!

  VastaaPoista
 21. Anonyymi joka ehdotti pimpin antamista myös äidinkielenopettajalleni (apologized, poistin aiheettoman kommenttisi ensin syystä, mutta tulin sitten noloutesi vuoksi toisiin aatoksiin...), hassua ei tarvinnut :-) olet luultavasti kauan etsimäni suomalainen juntti? onnittelut! mikä sinua vituttaa siinä että rakastan kirjoittamista? olenko väittänyt koskaan kirjoittavani äidinkielellisesti täydellistä tekstiä? tiedän etten ole huonoimmastakaan päästä, äidinkieli oli paras kouluaineeni ja kirjoitin siitä paria pistettä vaille E:n... mielestäni pitää elämässään pyrkiä tekemään aina asioita mistä pitää, joten tästä syystä journalismin opiskelu tuntuu oikealta vastaukselta :-)

  VastaaPoista