2013/03/26

imovie tutorial

Ajattelin näin muutaman lukijan toiveesta tehdä ihka ensimmäisen tutorial-postauksen, liittyen väkertämiini videoihin. Monien huulilla on käynyt useaan otteeseen kysymykset millä ja miten. Editoin videoni Applen Maceista valmiiksi löytyvällä iMovie-ohjelmalla (jos ei löydy, sen voi todennäköisesti ladata netistä). Siitä miten ohjelma käyttäytyy muilla tietokoneilla (vai käyttäytyynkö ylipäänsä laisinkaan), minulla ei ole mitään tietoa.

Ennen kuin aloitetaan, haluan muistuttaa etten ole mestarieditoija, enkä siitä syystä myöskään paras opettaja, vaan pikemminkin itseoppinut ja muiden tekemiä tutorialeja ahkerasti katsellut. Pahoittelen siis jo etukäteen, jos tekemäni ohjeet vaikuttavat epäselviltä, tai muuten vain huonoilta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ohjelmaa on erittäin helppo käyttää ja jo pelkästään kokeilemalla ymmärtää jutun juonen hyvinkin nopeasti. Tekemäni ohjeet perustuvat siis siihen, kuinka videoita itse teen. En ole kertonut tutorialissa kaikkea, mitä iMovie pitää sisällään, sillä noh, kuten näette, postaus vetelee pituudeltaan vertoja Sinuhe egyptiläiselle. Youtubesta löytyy paljon englanninkielisiä iMovie tutorial-videoita (esim. tässä), jos haluaa päästä niin sanotusti syvemmälle skeneen sisään. Tässä kuitenkin meille A:n kirjoittaneille kielineroille suomenkieliset ohjeet:

Lähdetään liikkeelle luomalla iMovieen uusi projekti. Avaa vasemmasta yläkulmasta Arkisto  Uusi projekti... ja anna elokuvallesi nimi. Kuvasuhteena ja kehysnopeutena olen käyttänyt yllä annettuja oletusarvoja. Tämän jälkeen  Luo projekti.
Seuraavaksi tuodaan projektiin kuvaamiasi videoleikkeitä. Arkisto  Tuo  Elokuvia...
Ensimmäistä videoleikettäsi tuodessa ⇢ Luo uusi tapahtuma. Voit nimetä tapahtuman esimerkiksi luomasi projektin mukaan. Tämän jälkeen valitse arkistoistasi ensimmäinen videoleike ja klikkaa oikeasta alakulmasta ⇢ Tuo. Seuraavaa leikettä tuodessasi ohjelma valitsee automaattisesti ⇢ Lisää olemassa olevaan tapahtumaan, jossa jo nimeämäsi tapahtuma näkyy. Muista valita ⇢ kopioi tiedostot, jos haluat säilyttää kuvaamasi videoleikkeet arkistoissasi. 
Seuraavassa vaiheessa siirrytään itse elokuvan editointiin. Kun kuvaamasi videot ovat tuotuina tapahtumapöydälle, valitaan leikkeistä ne kohdat, joita elokuvassa halutaan käyttää. Viemällä hiiren leikkeen päälle ja hilaamalla sitä kuvan päältä (kuitenkaan painamatta itse hiirtä pohjaan), näet videon pikakelauksella, riippuen tietenkin kuinka nopeasti tai hitaasti hiirtä kuljetat. Jos haluat katsella videoleikkeitä oikealla nopeudella, vie kursori leikkeen päälle ja paina välilyöntinäppäintä videon aloittamiseksi, sekä samalla tavalla sen lopettamiseksi. Kun olet valinnut mieleisesi kohdan videoleikkeestä,  klikkaa hiirellä pätkää ja "maalaa" se hiirtä kokoajan pohjassa pitäen. Keltaisilla reunuksilla ympäröivää aluetta voi muuttaa puolin ja toisin ja muokkaa vielä myöhemmin itse projektissakin (esimerkiksi vaihtaa leikkeen paikkaa, poistaa osan leikettä tai jopa kokonaan), joten hätä ei ole tämän näköinen, jos elokuvaan valikoituu vielä tässä vaiheessa sinne tarkoituksetonta materiaalia. ⇢ Raahaa keltaisella maalattu pätkä projektipöydälle. Projektiin valitut kohdat näkyvät tapahtumapöydällä oranssiksi alleviivattuna.
Kun valitsemasi videoleikkeet ovat raahattuina projektipöydälle, alkaa elokuvan hienosäätö ja trimmaaminen.   Viemällä hiiren leikkeen päälle, näkyy vasemmassa alakulmassa rataspyörä, jonka alta löytyy erilaisia kuvaan ja ääneen liittyviä muokkausvaihtoehtoja. Näistä käytännöllisimpinä pidän videosäätöjä, äänisäätöjä ja leikesäätöjä.
Lähdetään liikkeelle  ⇢ videosäädöistä, joiden avulla voi muokata kuvan kirkkautta, kontrastia ja väriä. Photoshopiin tottuneena, on iMovie kuvankäsittelyltään melkoisen suppea. Ei sillä, etteikö toimintoja tähän tarkoitukseen olisi tarpeeksi, vaan sillä, ettei liikkuvaa kuvaa voi kyseisen ohjelman avulla (ainakaan oman kokemukseni mukaan) juurikaan muokata. Vain pieni määrä kirkkautta ja kontrastia riittää. Näiden kahden, pinkillä alleviivatun säädön lisäksi muutan kuvan valkopistettä. Helpointen valkopistettä saa muutettua  ⇢ klikkaamalla katseluikkunaa erivärisistä kohdista (klikkaamalla kylmää sävyä saa kuvasta lämpimämmän ja toisin päin), jonka tuloksena sävy muuttuu. Valkopistettä saa muokattua myös väriympyrän avulla (vaikeampaa, sillä sävy karkaa helposti käsistä).   Värikylläisyyden avulla voi joko korostaa, tai heikentää (mustavalkoisuus) kuvan värejä. Kun olet tyytyväinen leikkeen videosäätöihin,   klikkaa valmis. Huom! Jokaisen videoleikkeen säädöt (leike, video ja ääni) pitää tehdä erikseen.
 ⇢ Leikesäätöjen avulla voi muokata esimerkiksi kuvan nopeutta. Erilaisia video- ja äänitehosteita kokeilemalla voi saada aikaan jotain hyvin psykedeelistä.
Jos elokuvaan haluaa liittää musiikkia, ovat äänisäädöt oleellisia. Mikäli haluaa musiikin peittävän kokonaan videolta kuuluvat äänet,   vähennä raidan voimakkuus nollille. Jos puolestaan musiikin voimakkuutta haluaa vaimentaa (kuten olen tehnyt esimerkiksi tässä kohdassa 2:59), se onnistuu   vähentämällä muiden raitojen äänenvoimakkuutta.
Musiikin liittäminen elokuvaan onnistuu klikkaamalla katseluikkunan oikeasta alakulmasta   nuottiavainta. Kappaleen valittuasi,   raahaa se projektipöydälle, jonka jälkeen se muuttuu koko elokuvan pituudelta vihreäksi. Jos haluat aloittaa musiikin jostain tietystä kohdasta,   klikkaa vihreää aluetta (muuttuu violetiksi) ja leikkeen vasemmasta yläkulmasta näkyvää   rataspyörää, jonka alta löytyy   leiketrimmeri. Voit pienentää raitaa sekä alku- että loppupäästä. Jos taas haluat kappaleen lähtevän pyörimään elokuvassa vasta myöhemmin (kuten ole tehnyt tässä kohdassa 0:00-0:08),   klikkaa musiikkiraitaa kerran (keltaisten reunojen pitäisi ilmestyä ympärille) ja   sen jälkeen toisen kerran hiirtä pohjassa pitäen, jolloin voit raahata raitaa vasemmalta oikealle, jolloin kappaleen aloituskohta siirtyy. Jos haluat pehmentää ääniraitojen välistä eroa (videon taustahäly loppuu ja musiikkiraita alkaa) tai häivyttää musiikkia elokuvan loppua kohden, voit joko häivyttää raitaa sisään tai ulos.   Tuplaklikkaa violetilla pohjalla olevaa musiikkiraitaa, jolloin ilmestyy leike- ja ääniasetukset. Jos haluat häivyttää kappaleen alkua, häivytä sisään, jos taas loppua, häivytä ulos. Voit määritellä itse häivytyksen keston nollasta viiteen sekuntiin.
Elokuvaan voi lisätä myös tekstiä.   Katseluikkunan oikeasta alakulmasta löytyy kirjaisin, jonka alta löytyy useita erilaisia otsikkovaihtoehtoja.   Raahaa valitsemasi otsikko sen videoleikkeen päälle, missä kohdassa haluat sen elokuvassa näyttää. Siniseen otsikkopalkkiin tarttumalla voit vielä raahata ja muuttaa tekstin paikkaa mielesi mukaan.   Klikkaamalla sinistä otsikkopalkkia, ilmestyy katseluikkunaan ruutu, jossa lukee "otsikon teksti tähän." Sen tilalle voi kirjoittaa mitä tahansa.  ⇢ Katseluikkunan vasemmasta yläkulmasta löytyy kohta "näytä kirjaisimet", jonka alta löytyy lukuisia eri fontti- ja värivaihtoehtoa.   Tuplaklikkaamalla otsikkopalkkia voit myös valita kuinka pitkään (kesto sekunneissa) näytät tekstiä elokuvassa. Kun olet tyytyväinen tekstiin,   klikkaa katseluikkunan oikeasta yläkulmasta valmis.
Kun olet tyytyväinen lopputulokseen ja saanut elokuvasi hienosäädettyä, alkaa projektin viimeistely. Klikkaa Arkisto   Viimeistele projekti. Tämän jälkeen elokuvan voi ladata esimerkiksi Youtubeen. Vaihtoehtoisesti voit viimeistellä projektin klikkaamalla Jako  ⇢ Vie elokuva, jonka jälkeen ohjelma tallentaa sen mov-muotoon. Molemmat tavat ovat toimineet ainakin omalla kohdallani hyvin.


Ja tämän näköinen siitä lopulta tuli! Itse video on kuvattu jo viime talvena, mutta soveltui tämänhetkisiin sääolosuhteisiin paremmin kuin hyvin. Jos ohjeissa jäi jokin kohta erityisen epäselväksi, vastaan parhaani mukaan kysymyksiin. Teen myös mielelläni lisäpostauksen aiheesta, mikäli ruudun takaa löytyy kiinnostuneita!

Oliko iMovie-tutorial sinulle hyödyllinen? Jäikö kysyttävää?

17 kommenttia:

 1. Wautsi wau! Siis

  a) noin perusteellisten ohjeitten laatimisesta

  b) viitseliäisyydestäsi ja asiaan paneutumisesta

  b) kivasta talvipäivävideosta, jonka tunnelma on lämmin, vaikka ulkona pakkanen paukkuu :)

  c) ja siskosi "aappa-pläjäyksestä"

  Elokuva-ala odottaa tulevaa editoijaansa!

  mammushka

  VastaaPoista
 2. Jos olis mäkki nii testaisin :----)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii höh!! Rasistinen tutorial :---D

   Poista
  2. :----DD heheee. hieno tutorial ja ihanaa että joku jaksanu nähä vaivaa ! oon kyllä sellanen itseoppija kaikessa et imoviella on melkeen jo tullu väsättyä pari clippiä (kokeilemalla oppii parhaite !), mut yhtä juttua aattelin tulla huutelee ylistyssanojen lisäks huutelee: tiiätkö mistä saa taustabiisin hiljennettyy sillee, että kesken videon kuuluu videon omasta äänestä esimerkiks joku niiiiin hauska juttu ? :-D sillee et se biisi jatkuu siel taustal mut ei vaan kuulu siin kohassa missä haluu että ei kuulu. anteeks, selityksen mestari taas vauhissa. siinä myös yks syy miks arvostan tällasia postauksia tuhottomasti, oon ite ihan turha selittäjä ni on hyvä et joku osaa ! :-)

   Poista
  3. Voi kiitos tiiku! :--)) Ongelman ydin ja vastaus löytyy luonnollisesti ääniasetuksista. Nosta haluamasi videoleikkeen kohdalla voimakkuutta nollasta sen verran kun itse haluat ja vähennä sen jälkeen muiden raitojen äänivoimakkuutta (eli siis taustalla soivan biisin) niin paljon kuin haluat sen puheen päällä kuuluvan! Toivottavasti onnistut!

   Poista
 3. Tosi mahtava! Ihanaa, että joku viitsii nähdä vaivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että joku viitsii kommentoida! :--* Kiitos!

   Poista
 4. mul tuli kans tästä mieleen että HITTO OOT NÄHNY VAIVAA! hyvä pajuski :)) mä oon yhen ainoan videon saanu aikaseks imoviella, ei mul oo mitään kivaa laitetta millä kuvata videoita haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii kiitos Emu!! Tohon meniki reippaasti se kolme päivää aikaa, huh :--D

   Poista
 5. Tää tuli tarpeeseen! Oltiin Prahassa pääsiäisviikonloppu ja kuvattiin kaikkia tyhmiä klippejä, nyt vihdoin selkos imovie mulle ihanaa kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Whoop! Siistiä Henje, kiitos itsellesi ;--*

   Poista
 6. Hihii tää on tarpeellinen! tein ekan imovie-videoni kokeilemalla ja ehdin turhautuu ÖÖ pari kertaa:-D tää on kirjanmerkeissä nyt!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee!! Kiva kun tästä oli edes jotain jelppiä ;--))

   Poista
 7. Jeeeeee! Kiitti Paju, autoit just maailman laiskinta uusavutonta! Tulin pitkäst aikaa kurkkiin tänne sun juttuja ja revin melkee pelihousut tästä! Siis se syksyllä ostettu videokamera ja sillä kuvailu ei oo vieläkään edenny editoinnin opetteluvaiheeseen.... Anni varmaan kiittää, kun alan treenaa sen kans vidoiden tekoa, haha!

  Onerva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihiii kiitos Onpuuuu! :--*

   Poista
 8. Mun piti ekaa kertaa elämässäni editoida videota ja löysin ohjeesi googletellessani iMovie-tutoriaaleja. Kiitos superpaljon yksinkertaisesta ja kivasta ohjeesta, jolla tällainen palikkakin sai videon tehtyä! :)

  VastaaPoista