2013/05/04

yhtä hymyä koko tyttö

10. huhtikuuta Fok_it julkaisi sarjakuvan, joka ei olisi voinut olla ajankohtaisempi. Olin menossa työhaastatteluun - jo toiseen sellaiseen tämän vuoden aikana.

Ensimmäisen kanssa kävi huonosti. Lukuisten hakemusten jälkeen olin vihdoinkin saanut mahdollisuuden, joka näytti vihreää valoa. Ystäväni suositusten saattelemana lähdin haastattelusta toiveekkaana ja lähes varmana onnistumisestani. Kun puhelu tuli, romahdin täysin. Annoin itselleni luvan itkeä silmäni turvoksiin ja hautautua peiton alle keskellä kirkasta päivää.

Siinä säälipisteitä kerätessäni muistin ylös kirjoittamani uudenvuodenlupaukset, jotka olivat pikemminkin ohjenuoria vuodelle 2013. Tänä vuonna saavuttaisin unelmia - niin opiskelujen, kuin työpaikankin suhteen. Mitä ahkerammin tekisin asioiden eteen töitä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä pääsisin askeleen eteepäin kohti tavoitteitani.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen olen ollut niin au pairina Tukholmassa, jäätelönmyyjänä kauppakeskuksessa, kuin kesätyöntekijänä puutarhamyymälässäkin. Lähipiirin valmistuessa hiljalleen ammattiin, huomaa allekirjoittanut seisovansa huoltoaseman kassatiskin takana jo kolmatta vuotta. Onhan niitä yrityksiä ollut, mutta en löytänyt siellä täällä harhailevaa itseäni ainakaan lehtitoimittajana.

Nielin pettymykseni ja päätin olla heittämättä pyyhettä kehään. Oli tehtävä pieninkin mahdollinen liike kiinnostuksen kohteidensa eteen ja äkkiä huomasinkin aloittaneeni opinnot sisustusassistenttina. Jonkinlainen portti sisustusmailmaan oli tarpeen, sillä työskentely alalla oli kiinnostanut jo teinitytöstä lähtien. Ajattelin että miksikäs ei! Meni syteen tai saveen, olisin ainakin yhtä kokemusta jälleen rikkaampi.

Helmikuun puolella kuulin mielenkiintoisesta mahdollisuudesta, josta en päiväunissanikaan uskaltanut haaveilla. Päätin kuitenkin lähteä asenteella yrittänyttä ei lasketa ja laittaa hakemuksen sisään. Kului päiviä, viikkoja, kuukausi... Sitten huomasin näytölleni saapuneen vieraan numeron. Puhelinmyyjä, ajattelin...

Alkuvuonna käymäni työnhakuprosessin jälkeen lähdin varovaisemmin liikkeelle. Minun käskettiin valmistautua myös siihen, että tälläkin kertaa joutuisin pettymään. Kahden erillisen haastattelukerran jälkeen uskalsin jo kuitenkin toivoa. Olin antanut itsestäni kaiken ja osoittanut osaamiseni ja kiinnostukseni ensimmäistä kertaa myös englanniksi ja ruotsiksi.

Kun maanantaina vastaanotin pitkään pelätyn puhelun, olin pyörtyä jännityksestä. Olin aloittamassa tavallista iltavuoroani nakkisämpylöiden parissa, kun kuulin sanat:

"Mun on kyllä nyt valitettavasti pyydettävä sua tulemaan Granitille töihin ja toimimaan myymälän visualistina."

Hypin, pompin, tanssin ja nauroin. Tilanne oli täysin absurdi. En voinut käsittää että minut oli valittu työntekijäksi unelmieni työpaikkaan, toukokuussa Helsinkiin avattavaan sisustusliikkeeseen Granitiin. Kaiken tämän lisäksi minulle tarjottiin myymälän ulkonäöstä vastaavan visualistin paikkaa, mikä tuli itsellenikin suurena yllätyksenä. Kaiken tämän mahdollisti opiskelupaikkani, jonka kautta todellinen omistautuvuuteni huomattiin. En vain uskonut sen synnyttävän hedelmää näinkin pian.

Kahden viikon päästä jätän taakseni vanhan työpaikan ja avaan uuden oven elämässäni. Toivon sen johdottavan minua eteenpäin kohti kysymysmerkkinä häämöttävää tulevaisuutta ja tuovan eteen paljon uusia mahdollisuuksia. 

Believe you can and you're half way there. Minä ainakin uskon tästä lähtien uudenvuodenlupauksiin.

36 kommenttia:

 1. voi apua miten mahtavaa! onnea ! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihiii kiitos paljon Maria! :--))

   Poista
 2. Niin mahtavaa! Ite olen ihan hukassa, olen tällä hetkellä au pairina ja juuu hakemassa kyllä Suomeen kouluun, mutta sekin on vähän "pakosta". "Jo kolmas välivuosi" kuuluu niin usein vanhempien suusta, kun puhun etten ole kauhen motivoitunut nyt lukemaan kokeeseen kun ei ole kiinnostusta. Ei ole pienintäkään hajua tulevaisuudelta. Se on kyllä toisaaltakin iha ok. Onneksi en ole ainoa ja todiste, että siinä voi käydä kaikki hyvinkin :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henje, take your time! Täytän ensi vuonna 25 enkä tiedä vieläkään mikä musta tulee isona :-D Kaikki kyllä menee sen jälkeen kuin itsestään, kunhan jaksaa tehdä myös niiden unelmiensa eteen töitä. En oo ehkä paras puhumaan, koska en todellakaan ole mikään esikuva kunnollisesta koululaisesta, haha! We can do it! ;-)

   Poista
 3. Hyvä Paju, ansaitset sen :)!

  VastaaPoista
 4. onneksi olkoon työpaikasta! sellasta mietin, että mitä kautta hait/pääsit tukholmaan au pairiksi ja suositteletko kokemusta? :)
  nimimerkillä kirjoitusten jälkeen tekemistä itselleen keksivä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Mari! Mene ihmeessä au pairiksi! Pidin kokemusta erittäin avartavana ja nuorelle naiselle se on varmasti se ensimmäinen etappi itsenäiseen elämään, sillä kokemuksesta oppii esimerkiksi vastuun ottamista, kun kyseessä on toisen perheen lapsi/lapset. En ole ehkä paras esimerkki tässä hakuprosessissa, nimittäin löysin aikoinaan ilmoituksen mol.fi sivuilta, eikä nykyään sinne saa ainakaan omasta mielestäni laittaa enää au pair-ilmoituksia. :-/ Erilaiset järjestöjen kautta haetaan kuitenkin jatkuvasti au paireja (katso esim. nuorisovaihto.fi), joten sinne vaan! :-)

   Poista
 5. iha huippua! onneks olkoon, granit on niiiin siisti kauppa ja jee kun saahaan se suomeen :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Weeeehh no niin on!! Kiitos paljon (--:

   Poista
 6. Tosi piristävä teksti, antaa varmasti paljon toivoa kaikille työnhakijoille! :) Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Sanni! Palaan lukemaan tätä tekstiä sitten kun/ jos tulee vielä samanlainen fiilis työnhakujen suhteen :-D

   Poista
 7. Anonyymi4/5/13 18:42

  Aivan mahtavan ihanaa, onnea tosi paljon!!! Aivan ihanan inspiroivaa, oot aivan paras!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihii!! Ihana kommentti<3

   Poista
 8. ONNEA! aika coolio juttu kyllä!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö!! Muuucho grazie ;--)

   Poista
 9. Anonyymi4/5/13 19:42

  Onnea onnea Papu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papu, pipa ja poppana kiittää!

   Poista
 10. Anonyymi4/5/13 19:51

  Oi onnea kovasti! Toi kauppa on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! En malta odottaa että pääsen sinne hypistelemään niitä tuotteita! Kiitos oikein paljon :-)

   Poista
 11. Jee! :)) Paljon onnea!

  VastaaPoista
 12. hei mä en kestä! ihan mahtijuttu! oon ollu ihan fiiliksissä siitä, että saadaan toi pulju tänne ja nyt vielä saatiin sut sinne visualisoimaan!! ONNEA ONNEA ONNEA! superkiva duunipaikka varmasti, toivottavasti vastaa sun kaikkia odotuksia ja ylittääkin ne! ONNEA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin todella toivon! Äääää, oon niin täpinöissäni! Tää kaksi viikkoa vanhassa työpaikassa tuntuu pisimmältä ajalta koskaan hahah! Merci<3

   Poista
 13. Anonyymi5/5/13 19:33

  Mahtavan paljon onnea !!! Kokemuksesi tsemppaa itseäni kovasti, kun toista kertaa haen nyt haluamaani opiskelupaikkaan. Voin samaistua kokemuksiisi ja siksi olen erittäin onnellinen puolestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Awww ihana kuulla! Todella paljon onnea ja tsemppiä sinulle! :-)

   Poista
 14. Onnea niiin paljon! Kuulostaa ihan huisilta tuo sun uus työ :---)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Toivon todella että se on :3 Kiitos paljon Anna!

   Poista
 15. Ihan huippu homma! Luin äsken vasta tuon kohti uusia pettymyksiä-postauksen luettuani tämän tekstin, ja voin kuvitella kuinka hienolta susta tuntuu! Onneks onneks olkoon! :----)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varsinkin sen päivän jälkeen tuntuu maximaalisenhuippumegasuperhyvältä! :---D Kiitos Emilia!

   Poista
 16. Onnea kauheasti sulle parahin Paju ja tsemppiä tulevaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanuuuuzz!!

   Poista
  2. Hei muuten mullakin on nykyään blogi!!

   Poista
 17. Mageeta, onnee! Tuleek itse liike minnepäin keskustaa?

  VastaaPoista
 18. Ihanaa mahtavaa onnea! Tervettuloa huippu konserniin! T:Glitterläinen

  VastaaPoista
 19. Ihana kuulla, että joskus yrittäminen palkitaan! Mulla on ollut vähän sama, pettymyksiä on sadellut päin naamaa ja on tullut syvääkin syvempi masennus. Mutta luovuttamalla ei saa mitään, niinhän se on.

  Onnittelut!!

  VastaaPoista