2014/06/02

jumalten ruoka

Kukkuu! Täällä taas! Suomessa nimittäin. Barcelonan matka oli antoisa. On varmaan sanomattakin selvää, että pieni ikävä jäi. Mielestäni kotiin on aina mukava palata, mutta kivempaa se olisi jos kesälomansa saisi viettää vilustumatta. Säätä ei voi valita ja siksi siitä on turha myös valittaa, mutta voi pentele! Päätin äkkiä valmistaa lemppariruokaani, joka a) maistuu niin hyvälle ettei pien pää kestä ja b) mausteidensa ansiosta lämmittää ja heivaa taatusti lenssun kuin lenssun! (Ainakin haluan uskoa niin.)

Alkuperäisen reseptin bongasin aikoinaan täältä, kun etsin internetin syövereistä hyvää ja helppoa linssiruokaa. Koska ohjeesta uupui mausteiden määrä, syntyi muhennos alkuun pienellä mututuntumalla - niin kuin ruoat yleensä ensimmäisellä kerralla muutenkin. Varioin myös valmistustapaa hieman ja korvasin esimerkiksi voin oliiviöljyllä.

intialainen linssimuhennos 4:lle


  • oliiviöljyä 
  • muutama valkosipulinkynsi // 2 kpl
  • yksi iso sipuli
  • kurkumaa // jäi uupumaan
  • garam masalaa // reilu 2 tl
  • chilijauhetta // reilu 1 tl
  • juustokuminaa // noin 2 tl
  • 1 kg tomaattimurskaa // 2 x 370 g
  • vajaa 200g punaisia linssejä // reilu 2 dl
  • loraus vettä // noin 2 dl, riippuen kuinka tuhtia muhennoksesta haluat
  • kasviliemikuutio // mielestäni reilu puolikaskin riittää
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • puristus sitruunamehua
  • tuoretta korianteria // sekä sekaan, että koristeeksi
  • (suolaa ja pippuria) // jos tarpeen, itse en laittanut
      
Aloita kuullottamalla sipulit oliiviöljyssä (kattila on tähän tarpeeseen parempi kuin paistinpannu). Lisää tämän jälkeen mausteet. Jos arastat mausteisia tai tulisia ruokia, mausta ensin varoen ja lisää tarvittaessa keittovaiheessa enemmän. Laitoin myös omat arvioni reseptin perään! (edit: tässä kuva käyttämistäni ainesosista.) Lisää hetken kuluttua tomaattimurska (koska sokea, ostin vahingossa tavallisen sijaan kaksi valkosipuli-basilika versiota, mutta sanoisin että se jopa sopi tähän!) Huuhtele linssit siivilässä ja lisää muhennokseen. Lisää sekaan reilu loraus vettä ja kasviliemikuutio. Anna olla hetki ja sekoita välillä. Lisää mukaan kookosmaito ja anna seoksen kiehahtaa. Alenna lämpöä ja anna muhennoksen porista puolisen tuntia, kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää lopuksi tuore korianteri ja puristus sitruunamehua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Voit tarjoilla muhennoksen esimerkiksi naanleivän tai riisin kera, mutta mielestäni muhennos on tarpeeksi täyttävää ilmankin. Teidän on ihan pakko kokeilla tätä, syön pääni jos tämä ei intialaisruokien ystäville maistu! Nyt ne kynttilät ja suitsukkeet päälle ja syömään! Meikäläinen palaa seuraavan kerran kehiin reissukertomusten kera. Olisi minulla yksi video lavatansseistakin pian tuloillaan... Aurinkoisempaa kesäkuuta ystävät!

5 kommenttia:

  1. Toi näyttää ja kuullostaa niiiin hyvältä! täytyy ehdottomasti kokeilla :) KIITOS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mari mä lupaan sulle että se on!! kerrot sitten miltä maistui ^_____^

      Poista
  2. NONNI testattu!!! Herkkua oli, itseasiassa tosi samanlaista mitä harrastan muutenkin välillä eri pavuilla tai mausteilla. Jos ei mee ihan vegenä niin tohon vielä turkkilaista juguu, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jessss kiva kun kokeilit!! joo tota voiskin kokeilla vähän muillakin ainesosilla, pavut kuulostaa hyvältä mmm ;---))

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista