2014/09/17

viimeiset kesäherkut hyötykäyttöön

Sinne meni. Viimeiset, kesällä poimitut ja pakastimen kätköihin piilotetut mansikat. En sitten jättänytkään talven varalle yhtä ainoata... Saman kohtalon kokivat myös jo hieman nahistuneet raparperit ja jääkaapilta maistuvat valkoviinimarjat. Mitä nopeaa, helppoa ja vieläpä suhteellisen terveellistäkin näistä voisi valmistaa vielä iltakymmeneltä, kun makeanhimo on jo suklaalevyllistä vaille? Pellillinen kaurapaistosta? Jes!

Kaurapaistos on varmaankin yksi helpoimpia jälkiruokia, joka kelpaa niin aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi, kuin krhm... jokapalaksi. Variaatioita voi muodostaa erilaisten hedelmien ja marjojen yhdistelmistä ja tässä tosiaan on vain kokin mielikuvitus rajana. Netti on luonnollisesti näitä reseptejä pullollaan ja niitä muokkailemalla (esimerksiksi vähentämällä rasvan ja sokerin määrää) saa valmistettua oman maun mukaansa taatusti kelpo paistoksen!
Koska olen siirtynyt suurimmaksi osaksi gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon (en huvikseni, vaan siksi ettei vilja- ja maitotuotteet yksinkertaisesti sovi vatsalleni), käytin kaurapaistoksen tekoon gluteenittomia kaurahiutaleita ja kasvirasvaa. Vaniljakastikeen sijaan nautin kaurapaistoksen Alpron vaniljajuoman kera, joka on muuten pirun hyvää! Nyt alkoi muuten tehdä mieli vastaavaa syksyn omenoista valmistettuna...

Levitä pellille kuoritut ja viipaloidut raparperit (3-4 kpl), sekä valkoviinimarjat (3-4 dl). Sulata rasva (noin 100 g) kattilassa ja sekoita mukaan tumma ruokosokeri (alle desi riittää) ja kaurahiutaleet (3 dl). Mausta kanelilla. Kaada seos raparperien ja marjojen päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes paistos on saanut hieman väriä. Kaurapaistos on helppo valmistaa myös uunivuoassa.

8 kommenttia:

  1. kaurakin on viljaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen takia käytinkin_gluteenitonta_kauraa.

      Poista
    2. ...sanoit kuitenkin, ettei viljatuotteet sovi vatsallesi. Gluteeni ei ole viljan synonyymi :'D jos viljatuotteet eivät sovi, niin on aivan sama onko vilja gluteenitonta vai ei... Että sillleen!!

      Poista
    3. Olen pahoillani etten tekstissä painottanut erikseen nimenomaan viljan gluteenia, joka ei vatsalleni tunnu sopivan. Siitä syystä olen siirtynyt suurimmaksi osaksi gluteenittomaan ruokavalioon. Keliakiaa minulla ei ole (ainakaan vielä) todettu, joten kyse voi olla vaan yliherkkyydestä.

      Poista
  2. Lol ^kommentit. Puhdas kaurahan on nimenomaan gluteenitonta viljaa. Kuten vaikkapa myös riisi ja quinoa.. No muutenkin outoo pilkunviilaamista. Mutta sitäpä tulin vaan kommentoimaan, että Alprollahan on myös vegaanista vaniljakastiketta, jota ite tykkään syödä kaurapaistoksen kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, niinpä! Mut hei joo! Mä tajusin heti kirjoitettuani että oonhan mäkin sitä kastiketta maistanut, toimii erittäin hyvin :-)

      Poista
  3. joku muukin joka on viljattomalla ja maidottomalla ruokavaliolla!! ihanaa! mäki oon ollu jo kohta kesän alkupuolesta asti juurikin samasta syystä, vatsa ei vaan tykkää :-) olis kiva joskus lukea postaus vaikkapas ihan arkiruoista mitä teet! välilä tuntuu et syö vaan koko ajan samoja ja samoja safkoja :-D inspiraatio on aina ihanuutta!

    ps kaura on ihan best ja todellakin gluteenitonta, ja niitä kannattaakn viljattomalla ruokavaliolla suosia kun pitää vatsan toimivana ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mahtavaa! kiva kuulla että sullakin ruokavalion muutokset toimii :-)

      hauskaahan tässä on se että en oo ihan hirveen ahkera tekemään ruokaa... mäkin jumahdan aina samoihin ruokiin :-D pitää kyllä alkaa tsemppaa tän homman kanssa, koska rahaa palaa ihan liikaa kun ostaa lähes päivittäin esim. lounassalaatin tai syö muuten ulkona. syön tosi paljon kasvispainotteisia ruokia ja kalaa, koska en syö myöskään punaista lihaa ja kanaa. vitsi, pitäiskin alkaa tehdä niitä reseptejä tänne enemmän, siitähän olis iloa niin lukijoille kun mullekin!

      Poista