2015/03/02

bronda - jaettu ilo on paras ilo

Viime perjantaina lähdimme juhlistamaan pienellä porukalla ystävän syntymäpäiviä ja samalla myös tulevaa äitiä ravintola Brondaan, joka sijaitsee Eteläesplanadin ja Korkeavuorenkadun kulmauksessa Helsingissä. Ennen illallisvarausta istahdimme ravintolan baarin puolelle alkudrinkeille, joiden perässä menisin ravintolaan kyllä toistekin... Ensimmäinen aperitiivi sisälsi mm. verigreippiä ja limeä, jossa makea ja kirpeä oli omaan makuun täydellisessä balanssissa. Drinkeistä sai halutessaan tilattua myös alkoholittomia versioita, mikä sopi odottavalle ystävällemme paremmin.
Pöytämme vapauduttua siirryimme ravintolan puolelle komeaan, hallimaiseen tilaan, jonka kruunasi katossa roikkuvat valot ja mielettömän kokoinen viinikaappi. Upeasta ulkonäöstään huolimatta tulimme iltaa istuessamme siihen tulokseen, että pidämme enemmän intiimimmistä (siinä taas suomenkielinen sana joka kaipasi avukseen googlea...) ravintoloista, joissa keskustelu ei huku isoon tilaan ja muiden pöytäseurueiden puheensorinaan. Miinusta sai myös baarista kantautuva (toisin sanoen vähän liiankin kovaa soiva) yökerhomainen musiikki, joka ei sopinut niinkään ravintolapuolen tunnelmaan.
Illan toinen aperitiivi oli vähän vähemmän omaan makuun, mutta ei huono sekään. Ehkä nenäni nyrpistyi aluksi lähinnä siksi, että ensimmäinen oli keväinen ja sitä seuraava, vaniljaa ja neilikkaa (?) sisältävä drinkki muistutti lähinnä joulusta, jota ei ole vielä ihan hirveä ikävä... Sitä sain nauttia kuitenkin tupla-annoksen, sillä tarjoilija erehtyi viemään ensimmäisen vähän liian aikaisin pois, hehe.
Sitten sananen itse ravintolasta, joka on Tomi Björkin ja Matti Wikbergin viides. Keittiöfilosofian perustana on laadukkaat raaka-aineet, sekä alusta loppuun saakka käsityönä valmistettu ruoka, jossa yhdistyy espanjalainen, italialainen ja ranskalainen makumaailma. Brondan ideologia perustuu sosiaalisuuteen; ruoka on jaettavaa ja kaikki annokset ja menut tarjoillaan yhteisistä annoskulhoista koko pöytäseurueelle nautittavaksi.
Koska neljän hengen porukassamme oli pieniä ruokavalioeroavaisuuksia, jouduimme hieman pohtimaan kuka tilaa mitä ja kenen kanssa. Kolme meistä valitsi alkupalaksi kukkakaalilla ja tryffelillä maustetun rapean risottopallon, jonka päällä oli kotimaista Vilho-juustoa, sekä pariksi tuoretryffelimajoneesia. Risottopallo jakoi mielipiteitä, mutta olimme kaikki yhtä mieltä siitä että maku oli parempi kuin tuoksu, sillä vahva juusto meinasi peittää miedon tryffelin maun alleen.
Yksi ystävistämme tilasi itselleen pääruoaksi kotimaisen härkätartarin Dijon-piimädressingillä ja kirjolohen mädillä. Kaveriksi Anni tilasi myös timjamilla ja sitruunalla maustettua polentaa, joka valmistetaan puuron tapaan keittämällä esim. maissista, tattarista tai perunasta.
Heidi onnistui syntymäpäiväsankarina nappaamaan itselleen talon viimeisen paistetun (kahen kilon) siian katkaravuilla, sitruunavoikastikkeella, grillatulla sydänsalaatilla, kesäkurpitsalla, kirjolohenmädillä ja tillillä. (Maistoin pienen biitin ja oli todella hyvää!) Sekä siika, että tartar polentalla oli annoksina todella reiluja ja yksin ehkäpä jopa liian isoja nautittavaksi. Jaettavaa siis annoksissa riittää!
Katin kanssa päätimme lyödä hynttyyt yhteen ja tilata listalta yhden kylmän ja yhden lämpimän annoksen. Shared fresh piti sisällään lohisashimia, käsin kuorittuja katkarapuja, hiillostettua munakoisoa, paahdettua paprikaa, savu-paprikamajoneesia ja savustettua mätiä. Shared warm koostui puolestaan paistetuista torvisienistä, osterivinokasta, tuorepastasta, tuoreista tryffeleistä, sekä savustetusta selleristä.
Koska pääruoat olivat suhteellisen suolaisia ja vatsa alkoi olla jo kiitettävän täynnä (ei tosin koskaan niin täynnä ettei jälkiruolle olisi tilaa...), tilasin jälkiruoaksi kahdesta vaihtoehdosta kevyemmän kuuloisen; timjamilla maustettua jogurtti-pannacottaa mustaherukkajäätelöllä, mustaherukkamarengilla ja manteli-mustaherukkakakulla. H u i p p u annos! Synttärisankari sai saman annoksen kynttilällä, tottakai. Toinen aivan mieletön jälkkäri löytyi kaverin lautaselta - pekaanipähkinäpiirakkaa rommi-anglaisella (=rommikerma) ja suolakaramellijäätelöllä. Huhhuh!! Taidan olla todellinen sokerihiiri kun sytyin jälkkäreistä ja drinkeistä varmaan eniten.....

Bronda oli hyvä, muttei paras. Ruoka maistui, mutta todelliset ahaa-elämykset jäivät uupumaan ainakin omalla kohdallani. Tottakai yleisfiilis vaikuttaa kokemukseen myös paljon. Kaksikon ravintoloista olen testannut nyt kaksi, Brondan sekä Boulevard Socialin, josta jälkimmäisestä löytyy muistikuvia ehkä muutamahkon viinilasillisen verran (työporukka ulkona tiedättehän......). Gaijin ja Farang siis vielä kokeilematta! Siihen mennessä olisi kiva osata käyttää uutta kameraani vähän paremmin (Ida, voin kertoa että Olympus-vinkit olisi enemmän kuin tarpeellisia!!) ja hankkia pariksi pitkään himoitsemani 25mm objektiivi, niin loppuu ne epäselvät annoskuvat tästäkin blogista!

4 kommenttia:

  1. EIIIH taas mulle kävi niin että kirjoitin kommentit ja sit se vaan katoo kun painan julkaise >:-(

    MUT SIIS OUII OUII luonnos Olympus-nikseistä on jo, koetan saada sen pian valmiiks ;-* mut paras vinkki on todellakin toi 25mm <3 Se on ihan täydellinen! Moni tykkää 45mm enemmän, mutta 25mm kanssa ei tarvii nousta pöydästä ottaakseen annoskuvaa tai peruuttaa hullun kauas mitä tahansa kuvatessa. Ja silti syvyysterävyys on upee ja valovoima sama kuin 45mm. Suositteluni ;-)

    Ja hei huhhhuh miten herkulta ruuat näyttää. Toi drinkki ja jälkkärit. Ihan hassua ettei mulla oo Helsingistä juuri mitään fine dining kokemusta vaikka Tampereelta kaikki siistit raflat on jo testattu. Pitänee siirtyä testaileen sinne ;- )

    VastaaPoista
  2. EIKÄ!!! Raivostuttavaa! Vika on todellakin tässä Bloggerissa...... hitsi kun sais joskus aikaiseksi vaihtaa alustaa. :--(

    Jesss odotan niksejä innolla! Oon ihan käsi tän kameran kanssa (tai no okei, en vaivautunut kyllä opettelemaan viiteen vuoteen kunnolla Nikoniakaan :---D). Kameran asetukset on koko aika mitä on ja kuvista tulee tosi ögghh kellertäviä heti kun siirrytään sisätiloihin. Nykyään kun noissa kameran pakkauksissa ei tule edes sitä ohjekirjasta mitä vois suurimman pulman yhteydessä selata. Mut todellakin, 25mm linssi on seuraavana hankinnassa!

    Mun taas pitäis tulla testaamaan niitä Tampereen ravintoloita, oon tallentanut sun vinkkejä jo vaikka millä mitalla ylös!! Ja sitten kun kehittelet reissua tänne niin pitää miettiä joku kiva kahvila/ruokapaikka/drinkkimesta missä käydä ;--)

    VastaaPoista
  3. Sulla on parhaat testaamatta, suosittelen lämpimästi Farangia ja Gaijiniä josta ensimmäinen on mielestäni kaikkein paras!
    Brondassa käyneenä en mene takaisin, ei iskenyt niin sisustus kuin ruokakaan.

    VastaaPoista